To Ιστορικό

ΚΕΝΤΡΙΚΗ » To Ιστορικό

 

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΥ - ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 35 – ΡΟΔΟΣ 85100

Mail dodmelissarho@gmail.com

Τηλ  6942 234 448.9

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, τη σταδιακή απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών και την προσάρτησή τους στον εθνικό κορμό, τα Δωδεκάνησα ήταν το μόνο τμήμα της Ελλάδας που έζησε ενδιάμεση περίοδο ξένης κατοχής-της ιταλικής- προτού ενσωματωθεί και αυτή το 1947, μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στον  εθνικό κορμό.

Στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και τον Πειραιά, την περίοδο του Μεσοπολέμου, δημιουργήθηκαν πολυπληθείς και ζωντανές παροικίες Δωδεκανησίων που αυτοεξορίζοντο για να μην εξιταλιστούν αυτοί και κυρίως τα παιδιά τους, ειδικά όταν επιβλήθηκε ιταλική παιδεία σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Οι πρόσφυγες αυτοί έψαχναν για μια καινούργια ζωή μακριά από την γενέτειρά τους που άρχισε να γίνεται… ξένη.

Οι εκτοπισμένοι Δωδεκανήσιοι ίδρυσαν πατριωτικές οργανώσεις που όραμα και στόχο είχαν την ΕΝΩΣΗ της πατρίδας τους με τη Μητέρα Ελλάδα και για το σκοπό αυτό οργάνωναν διαφωτιστικές διαλέξεις, μαχητικές συγκεντρώσεις, εξέδιδαν εφημερίδες και περιοδικά προκειμένου να κάνουν γνωστό στον κόσμο και ειδικά στην Κοινωνία των Εθνών, το δράμα των Δώδεκα Νησιών.

Ένα από τα Σωματεία αυτά, ιδρύθηκε το 1928 με την επωνυμία «Δωδεκανησιακή Νεολαία» της Αθήνας στο οποίο σημαντικό πρόσωπο ήταν ο δικηγόρος από την Κάρπαθο Μηνάς Νικολαΐδης. Ένα δεύτερο Σωματείο, Γυναικείο αυτή τη φορά, ιδρύθηκε το 1931 από μια εμπνευσμένη και σπουδαία γυναίκα την Αντιγόνη Ζουρούδη η οποία γεννήθηκε στη Χάλκη το 1875, παντρεύτηκε τον μηχανικό από τη Σύμη Νικόλαο Ζουρούδη στην Αίγυπτο, έζησε στη Σύμη, την Αίγυπτο και την Αθήνα όπου και το 1953 απεβίωσε. Έκανε πέντε παιδιά δύο αγόρια τον Γιώργο και τον Αριστείδη, εμπορικό αντιπρόσωπο και ναυτικό πράκτορα που έζησε πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση με τη σύζυγό του Χρυσούλα στη Ρόδο,  και τρία κορίτσια, την Πασιθέα γιατρό μικροβιολόγο στο Χαλάνδρι, την Τερψιχόρη και την Έλλη, χορεύτρια κλασικού μπαλέτου και ιδρύτρια μιας από τις πρώτες Σχολές κλασικού μπαλέτου στην Αθήνα. 

Η Αντιγόνη, μόλις εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1931 αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της Νικόλαου, αποφάσισε  να ιδρύσει ένα γυναικείο πατριωτικό Σωματείο που ονομάστηκε «Δωδεκανησιακή Μέλισσα».  Κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο δια του τύπου και με προσωπικές επιστολές, τις γυναίκες της Δωδεκανήσου που ζούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Όλες μαζί αποφάσισαν αφ’ ενός να προβάλλουν παράλληλα με τους άνδρες  το Δωδεκανησιακό Ζήτημα και αφ’ ετέρου να προβάλλουν την ελληνικότητα των εθίμων, τους χορούς, τα τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας τους  αναπαριστώντας τοπικά έθιμα και τοπικές γιορτές, σε ειδικά οργανωμένες  Δωδεκανησιακές Βραδιές όπου συγκέντρωναν σε κατάμεστες, θεατρικές   αίθουσες και ξενοδοχεία, τους Δωδεκανησίους και όχι μόνο, με μεγάλη απήχηση στον κόσμο που τις παρακολουθούσε!

Το 1936 ίδρυσε και λειτούργησε μέχρι το 1940  όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος και εισέβαλε η Ιταλία στην Ελλάδα, (τελευταία μέρα λειτουργίας 27 Οκτωβρίου 1940), τέσσερα «Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία» στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά όπου κατοικούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα αναζητώντας την τύχη τους μαζί με τις οικογένειές τους. Στα Σχολεία αυτά δίδασκαν κάθε Κυριακή στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, επιφανείς Δωδεκανήσιοι άνδρες και γυναίκες, την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους αφ’ ενός αλλά και τέχνες, για τις γυναίκες κυρίως όπως ράψιμο, γραφομηχανή,  αγγλικά κλπ. Τα σχολεία αυτά αναδείχθηκαν εθνικά φυτώρια και με τις εκδηλώσεις που οργάνωναν προκαλούσαν συναγερμό υπέρ των δωδεκανησιακών δικαίων.

Στον πόλεμο, το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο» της Αντιγόνης Ζουρούδη μεταβάλλεται σε «Κρυφό Σχολειό», σε κέντρο εθνικής χαράς και ενθουσιασμού. Όλοι μαζί ψυχαγωγούν τους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο και φροντίζουν τους τραυματίες που επιστρέφουν, ελπίζοντας ότι η ελληνική νίκη στα βόρεια σύνορα, θα φέρει και τη δική τους λευτεριά και ότι οι ιταλοί αν έχαναν τον πόλεμο, όπως φαινότανε τους πρώτους μήνες του 1941, θα έφευγαν  και από τα Δωδεκάνησα…

 Μετά την πολυπόθητη Ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα, η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έθεσε νέο στόχο  που ήταν η ανακούφιση των αναξιοπαθούντων αδελφών και ιδίως των νέων και των παιδιών, που κινδύνευε η υγεία τους από τον υποσιτισμό της κατοχής… Με τα χρήματα που συγκέντρωναν οργανώνοντας τις λεγόμενες «Δωδεκανησιακές Βραδιές» όπως και προπολεμικά, αγόρασαν ένα οικόπεδο στην οδό Τατοΐου στην Κηφισιά και έχτισαν από το 1948 έως το 1957, σιγά σιγά με τις δικές τους δυνάμεις, ένα Πρεβαντόριο! Σε αυτό οι ίδιες οι «μέλισσες» με αυτοπρόσωπη παρουσία και εργασία, φιλοξενούσαν τα καλοκαίρια παιδιά για να τα σώσουν από αδενοπάθειες και άλλους κινδύνους υγείας σωματικής και ψυχικής ίσως που διέτρεχαν, προσφέροντάς τους την απαραίτητη καλή διατροφή, αλλά και την ψυχική ανακούφιση που δημιουργούσαν στις καρδιές τους, κάνοντάς τα να ζουν σε  ένα κλίμα ηρεμίας και χαράς με πολλά παιχνίδια, περιπάτους  και εκδρομές. 

Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 60 το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της μεταπολεμικής εποχής απεφάσισε να σταματήσει τα βοηθήματα που ήδη είχε αρχίσει να δίνει για σπουδές περιστασιακά και να κάνει κάτι πιο σύγχρονο για τους νέους. Ενοικίασε το οίκημα που κατείχε, σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος το έκανε Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο και με το κεφάλαιο που συγκέντρωσε από τα ενοίκια και τις άλλες εκδηλώσεις που δεν σταμάτησε ποτέ να οργανώνει στην Αθήνα και τον Πειραιά, θέσπισε τη χορήγηση  υποτροφιών για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από την ημέρα εκείνη πριν από 84 χρόνια και έως σήμερα (2015) η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» δουλεύει χωρίς διακοπή.

Σε αναγνώριση του μεγάλου πατριωτικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου της Αντιγόνης Ζουρούδη, οι συνεργάτιδές της της απένειμαν τον τίτλο «Μάνα της Δωδεκανήσου» το 1947 σε μια σεμνή τελετή. Τη σκυτάλη του Σωματείου παίρνουν άλλες άξιες γυναίκες όπως είναι οι:

Δέσποινα Μιχαηλίδου-Νουάρου, Μαρία Ζαχάρη, Ισαβέλλα Χωραφά, Σεβαστή Μήτσου πλαισιωμένες από ικανές συνεργάτιδες σαν την Ελένη Γεωργαντά, την Κονδία Πιζάνη, την Αντωνία Σταυριανού, την Ειρήνη Μοσκόβη, την Μπίλιω Μύρικλη, τη Νίκη Λάμπου, την Ελένη και Μιράντα Μίγκλη, τις αδελφές Ευδοξία και Ευρυδίκη Βαρίκα και άλλες.

Σήμερα το 2015, πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας είναι η κυρία Λιάνα Μαυρή-Κορκόνδειλα, δικηγόρος, με καταγωγή από την Κάσο ανεψιά του πρώτου Διοικητού της Δωδεκανήσου ιατρού Νικολάου Μαυρή, η οποία πλαισιώνεται από 16 μελές Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται όλα τα νησιά, Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται κάθε τρία χρόνια. Στο Συμβούλιο, σήμερα (το 2015)  τη Ρόδο εκπροσωπούν 2 από τα 17 μέλη: η κα Μαίρη Μοσχή και η κα Μαίρη Χατζηπέτρου.

Τα γραφεία του Σωματείου στην Αθήνα, δωρεά της φίλης του Σωματείου που μάλιστα δεν καταγότανε από τα Δωδεκάνησα, της Άννας Στεργιανοπούλου, που εγκαινιάστηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1996, είναι στην περιοχή Γουδή στην οδό  Μικράς Ασίας 36 Τ.Κ. 115 27. Η έδρα του Σωματείου ήταν προηγουμένως στην οδό Μετσόβου 1.

Με τη βοήθεια της Δωδεκανησιακής Μέλισσας τα τελευταία χρόνια έχουν σπουδάσει  εκατοντάδες  παιδιά. με οικονομική  βοήθεια 1800 € το χρόνο. Ανάμεσα στους υποτρόφους πολλοί είναι διάσημα ονόματα της χώρας στις Τέχνες και τα Γράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το συμιακό γλύπτη Κώστα Βαλσάμη που όταν ζούσε αναφερότανε δημόσια πάντα με αγάπη για τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» που τον σπούδασε.

Στη Ρόδο Παράρτημα της Δωδεκανησιακής Μέλισσας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1986 το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Έχει περί τα 200 μέλη της ροδίτικης κοινωνίας που εργάζονται σαν αληθινές «εργάτιδες μέλισσες» για τη συγκέντρωση πόρων τους οποίους η Τοπική Επιτροπή στέλνει στο κεντρικό Ταμείο  της Αθήνας, εκπληρώνοντας την αποστολή του.

Τα έσοδα του Σωματείου προέρχονται από τις συνδρομές των μελών που είναι 20 € το χρόνο, τις δωρεές των μελών και φίλων και τις εισπράξεις από εκδηλώσεις.

Για τη χορήγηση υποτροφίας απαιτούνται από κάθε υποψήφιο τα εξής δικαιολογητικά:

1.Απλή αίτηση  με τα προσωπικά στοιχεία, που να ζητά τη χορήγηση υποτροφίας και να απευθύνεται στα κεντρικά Γραφεία  «Δωδεκανησιακή Μέλισσα,  Μικράς Ασίας 36, ΤΚ 11527, Αθήνα», τηλ 210 7489597 – ή στο Παράρτημα Ρόδου, οδός Ίωνος Δραγούμη 35,  85 100, Ρόδος ή στο e-mail της Αθήνας ή της Ρόδου.  Οι αιτήσεις για νέους υποτρόφους, υποβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

2. εκκαθαριστικό της Εφορίας από όπου να φαίνεται το εισόδημα της οικογένειας

3. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο όπου είναι γραμμένη η οικογενειακή μερίδα,     για τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα λοιπά χαρακτηριστικά της

4. πιστοποιητικό σπουδών από το Πανεπιστήμιο στο οποίο πέτυχε ή φοιτά ήδη ο υποψήφιος υπότροφος 

5. όποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο για ειδικές επιδόσεις που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος (στον αθλητισμό, τη μουσική κ.λ.π.) ή για σοβαρές και χρόνιες ασθένειες του ίδιου ή μελών της οικογενείας του

6. υπεύθυνη δήλωση ότι δεν παίρνει ο αιτών  υποτροφία από άλλο φορέα

Για τις υποτροφίες που χορηγούνται δεν απαιτείται ο υποψήφιος να είναι άριστος, αλλά να μην έχει η οικογένειά του την οικονομική δύναμη να τον σπουδάσει.

Οι υποψηφιότητες εξετάζονται από το 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο κάθε φθινόπωρο.

Εάν κάποια επιθυμεί να γίνει μέλος στη Ρόδο, αρκεί μια αίτηση με τα στοιχεία της και η Επιτροπή θα επικοινωνήσει μαζί της για να της σταλεί το Καταστατικό και να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σωματείο και πώς θα μπορέσει ανάλογα με τις δυνατότητές της να βοηθήσει  όταν την χρειάζονται. Το ίδιο ισχύει και για όσες επιθυμούν να εγγραφούν στην Αθήνα, δηλαδή υποβάλουν μια αίτηση ή επικοινωνούν με το κέντρο στην παραπάνω διεύθυνση και το τηλέφωνο των γραφείων.  

Εάν κάποιος άνδρας επιθυμεί να γίνει αρωγό μέλος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, εγγράφεται με τον ίδιο τρόπο με απλή αίτηση όπως και οι γυναίκες μέλη.

 

Το e-mail  της Επιτροπής της Ρόδου είναι το dodmelissarho@gmail.com

στην Αθήνα είναι Imavri4@gmail.com

Η ιστοσελίδα του Σωματείου της Αθήνας είναι www.dodekanisiakimelissa.gr 

Στη Ρόδο  τα τηλέφωνα  επικοινωνίας είναι τα: 6942 234 448 begin_of_the_skype_highlighting  6942 234 448 ΔΩΡΕΑΝ  end_of_the_skype_highlighting,9

και στην Αθήνα είναι 210 210 7489597 και το e-mail είναι το info@dodekanisiakimelissa.gr